Wyszukiwarka
gęś pieczona z jabłkami
- 1 gęś 3-4 kg
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 8 kwaśnych jabłek
- Gęś wymasować czubkami palców aby rozbić tłuszcz
- Wymieszać 2 łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu i łyżeczkę majeranku. Większością mieszaniny natrzeć gęś od środka. Resztą natrzeć gęś z zewnątrz.
- 4 jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a te na plasterki posypać 1 łyżeczką majeranku i nafaszerować nimi gęś
- Gęś ułożyć w podłużnym garnku żeliwnym (gęsiarka) i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 150 ºC. Po 2 godzinach naciąć gęś między nogami a korpusem i delikatnie w kilku innych miejscach aby spłynął tłuszcz. Nadmiar tłuszczu zlać odkładając 2 łyżki stołowe. Piec jeszcze przez godzinę bez przykrycia aż gęś się zarumieni od czasu do czasu polewając sosem z dna gęsiarki.
- W międzyczasie obrać i pokroić na plasterki resztę jabłek. Dodać łyżeczkę majeranku, cukier i dusić w odłożonym tłuszczu w małym garnku żeliwnym aż jabłka zmiękną ale się nie rozgotują. Dodać sok z cytryny, przykryć i odstawić na 10 minut. Podawać razem z gęsią na 1 półmisku.