logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



gęś pieczona z jabłkami

garnek żeliwny garnki żeliwne gęś pieczona z jabłkami
  • 1 gęś 3-4 kg
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 8 kwaśnych jabłek
  1. Gęś wymasować czubkami palców aby rozbić tłuszcz
  2. Wymieszać 2 łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu i łyżeczkę majeranku. Większością mieszaniny natrzeć gęś od środka. Resztą natrzeć gęś z zewnątrz.
  3. 4 jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a te na plasterki posypać 1 łyżeczką majeranku i nafaszerować nimi gęś
  4. Gęś ułożyć w podłużnym garnku żeliwnym (gęsiarka) i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 150 ºC. Po 2 godzinach naciąć gęś między nogami a korpusem i delikatnie w kilku innych miejscach aby spłynął tłuszcz. Nadmiar tłuszczu zlać odkładając 2 łyżki stołowe. Piec jeszcze przez godzinę bez przykrycia aż gęś się zarumieni od czasu do czasu polewając sosem z dna gęsiarki.
  5. W międzyczasie obrać i pokroić na plasterki resztę jabłek. Dodać łyżeczkę majeranku, cukier i dusić w odłożonym tłuszczu w małym garnku żeliwnym aż jabłka zmiękną ale się nie rozgotują. Dodać sok z cytryny, przykryć i odstawić na 10 minut. Podawać razem z gęsią na 1 półmisku.